събота, 27 юли 2013 г.

Торта с моркови


Когато човек чуе за торта от моркови и винаги се сеща за следния виц: 
"Вълкът и мечката отворили сладкарница. В нея продавали само ягодови торти. Веднъж дошъл заекът и попитал:
- Имате ли торта с моркови? 
Те му отговорили:
- Не! 
Заекът идвал още няколко пъти и все питал за този вид торта. Накрая мечката и вълкът решили да направят и от нея. На следващия ден заекът пристигнал отново. 
- Имате ли морковена торта? 
- Да - отговорили в един глас собствениците. 
- Нали е много гадна? - попитал заекът"

В началото и аз бях много скептична, докато не опитах въпросното творение и направо бях изумена, клоко вкусно е всъщност. Реших да си приготвя тортата вкъщи и като отворих нета наизсакчаха толкова много различни варианти, че чак бях на път да се откажа. Така, обаче, попаднах на рецептата на Ирина Купенска http://sunshineskitchen.com/carrot-cake-with-cream-cheese-frosting/

Продукти:
За блата:
280 гр. брашно
4 яйца
250 гр. захар
120 мл. олио
100 мл. портокалов сок
кората на един портокал
1/2 ч.л канела
1 бакпулвер ( в оригиналната рецепта има и сода, но не обичам сладкишите да ми миришат на ная, радвалят целиа сладкиш. Ако решите да не ползвате сода, но се страхувате, че само 1 бакпулвер е малко сложете 1 и 1/2 пакетчета)
1/4 ч.л. сол
320 гр. финно настъргани моркови
50 гр. ядки, аз сложих лешници
50 гр. стафиди

За крема:
Посочените продукти в оригиналната рецерта ми се сториха крайно недостатъчни и аз ги удвойх. Тук ще напиша двойните количества. 
250 гр. масло
700 гр. крем сирене (може 500 гр. маскарпоне и 200 гр "Филаделфия")
400 гр. пудра захар
 кората на един портокал

Приготвяне:
Блата: Загрейте фурната на 180 градуса.
Блашното, бакпулвера, солта и канелата се смесват. Отделят се 2 с.л от сместта, които се смесват в купа с лешницете и стафидите. Яйцата се разбиват със захарта на гъст пухкав крем. Постепенно се прибавят олиото, сока и кората от портокала. Следва брашното и се обърква добре. Слагат се морковите, лешницете и стафидите. Пече се около час. Трябва клечката, с която пробвате да излезе суха. Охлажда се.

Крема: Маслото се бие до побеляване. След това се прибавят сиренето  и кората. Постепенно се прибавя захарта. Сместта трябва да е хомогенна и гладка. 

Моя забалжка: Ако ползвате маскарпоне, подоре разбийте маслото с пудрата захар и на ръка прибавете този вид сирене, много бързо водата избива от маскарпонето и ще заприбича на пресечена смес. 

Разрежете изстиналия блат на две. В тортена форма сложете единия блат. Покриите  го с приблизително 2/3 от крема. Сложете втория брат и завършете с останалия крем. Пожелание може да украсите с марципанови морковени фигурки или орехи. Оставете за една нощ в храдилника. Не е нужно да сиропирате блатовете.

Извинявам се за некачествения снимков материал, но се сетих да го снимам в последния момент преди са да свърши.

Десерт с бискивти и маскарпоне

Продукти:
500 гр маскарпоне
1 кутия сладко кондензирано мляко
200 гр. разтопено масло
кокосови стърготини - колкото ви харесва
стафиди - колкото ви харесва
сушени червени боровинки - колкото ви харесва
ром за никсване
бисквити - една опаковка бисквити Грани с какао, може до сложите и още, ако решите, че ви е твърде течно и предпочитате да прилича на сладък салам.
Ядки пожелание - аз нямах и не сложих.

Приготвяне:
Накиснете стафидите и боровинките в рома. Направете бисвитете на трохи, а ако предпочитате може да оставите малки парченца. Маскарпонето разбъркайте с кондензираното мляко на ръка, не ползнайте миксер. Добавете маслото и разбъркатйте, докато сместа поеме мазнината. Прибавете кокосовите стърготини, сушените плодове с рома и накрая бисквитите. Аз изсипах тази смес във форма за кекс.


Кхачапури

От много време отлагах приготвянето на тази рецепта, за което само мога да съжалявам. Резултата е поразителен. Благодаря ан Йоли за идеята http://yoli-www.blogspot.com/2010/04/blog-post_26.html

Продукти:
Готово хлебно тесто. Ако имате желание, можте да си го пригответе сами.
За плънката - бяло саламурено сирене и кашкавал. Ако имате други видове сирена на разположение сложете и тах. Аз добавиш и шарена сол. 

Приготвяне:
Сиренета се настъргват и объркват. С мокри ръце оформете топчета. 
Накъсайте тестото на топчета. Всяко топче разточете на тънка питка и сложете в средата топче сирене. Не ми стигна тесто за една пърленка и сложих в последната 2 топчета сирене.


 Намокрете крайщата на питката и захлупете с друга разточена. Притиснете, за да се захванат хубаво. Внимателно разточете, за да получите тънка питка.

Това за готовите за печене Кхачипурки.


Аз ги изпекох на грил тиган и след това ги намазах с масло.





петък, 26 юли 2013 г.

Какаови сладки

Източник: http://dimitranas.blogspot.com/2009/01/blog-post_19.html

Продукти:
500 гр. брашно
250 гр. пудра захар
250 гр. масло
1 с.л како
1 бакпулвар
1 ванилена захар
щипка сол
1-2 ч.л нес кафе, разворено в 1 с.л. вода
1 яйце
3 жълтъка

Приготвяне:
Пресяваме брашно с бакпулвера, какаото и солта. Правим кладенче и сипваме леко разбитете яйца със захарта и ванилената захар, след това разтвореното кафе и маслото на малки кубчета. Омесваме гладко тесто и го оставяме за 1 нощ в хладилника.
На другия ден разгочваме на кора и изрязваме желаните формички. Печем на 180-190 градуса върху хартия. Стават много бързо. Украсяваме пожелание.







Аз, от това тесто изпекох и кошнички. Много вкусно се получи.

Бисквити трюфел

Източник: http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpabet_list=%D0%A8&id=121&name=Shokoladovi-biskviti-Tryufel

Продукти:
200 гр. шоколад
90 гр. масло
110 гр. захар
щипка сол
2 яйца
ванилия
210 гр. брашно
25 гр. какао
1/2 пакетче бакпулвер
3/4 ч.ч пудра захар

Приготвяме:
На водна баня разтапяме шоколада с маслото. Охлажда се и се прибавя захарта. Добавяме яйцата едно по едно и разбъркваме с миксер след всяко. Пресятото брашно, какао, бакпулвер и сол се добавят в шоколадовата смес. Всичко се омесва добре и се оставя за час или повече в хладилника, покрито с фолио.
Фурната се загрява на 160 градуса. Тавата се покрива с хартия за печне. Пудрата захар се изсипва в купа. Правят се топчета отт тестото, които се овалват в захарта. Поставят се на разстояние 4 см и се пекат 10-15 минути.

Торта с рула и маскарпоне

Източник: http://thegingercookies.blogspot.com/2011/10/blog-post_26.html


Продекти:
500 гр. маскарпоне
300 мл. сметана
1/3 крем Оле на др. Йоткер
150 гр. бял шоколад
150 гр. млечен шоколад
какао за пъросване
3 готови шоколадови рула

Приготвяне:
Разбиваме сметаната. Добавяме маскарпонето и пудрата захар. Прибавяме крема на прах. Шоколадите разтопяваме на водна баня. Отделяме 1/3 от сметановята смес и прибавяме млечния шоколад. В другата част слагаме белия шоколад. Отделете малка част от белия крем за намазмане на тортата.
Покриваме купа с фолио и подреждаме рулата. слагаме малко от белия крем. Върху него кафявия и накрая пак бял. Завършете с ред от рулата. Слагаме тортата в хладилника.
Обръщаме тортата върху поднос и намазваме с отделения крем. Поръсваме с какао.

Един съвет от мен: прибавянето на маскарпонето да става на ръка, защото много бързо се отделя водата от него при бъркане с миксер.


Шоколадови звездички с капучино на Габи

Източник: http://passionscooking.blogspot.com/2010/12/blog-post_1117.html

Продукти:
300 гр. брашно
125 гр. пудра захар
1 яйце
1 щипка сол
200 гр. масло
2 пакетчета капучино
100 гр. шоколад ситно настърган
Марципан: Може да си го направите по рецептата по-долу или да ползвате готов.
100 гр. пудра захар
100 гр. бадеми
белтък за спойка.

Приготвяне на марципана: Суровите бадеми се смилат 2 пъти и се оставят да се поизсушат. След това отново се смилат. Белтъка се разбива на пляна с вилица и прибавяме пудрата захар, предварително пресята 2 пъти и бадемите. Ако сместа е гъста се добавя белтък, а ако е рядка пудра захар. Масата трябва да е гладка и удобна за моделиране.
Приготвяне на тестото:
Смесваме пресятото брашно, пудрата захар, солта, капучиното и шоколада. Добавяме мекото масло и яйцата. Месим до гладко тесто. Оставяме в хладилника за 2 часа. Върху наббрашнена повърхност разточваме кора с дебелина 3 мм. Изрязваме формички и печем на 180 градуса за около 10 минути.
Разточваме марципана с дебелина 3-5 мм. и изрязмаве същите формички, като сладките. Разтопяваме малко шоколад заслепване на марципана със сладките.

Торта парфе

Продукти:
1 блат за торта, може готов, може и вие да си го приготвите. А може да използвате и бишкоти.
За крема:
500 гр. заквасена сметана
200 гр. пудра захар
20 гр. желатин
2 с.л. какао
4 ванилии
портокалови кори
лимонена кора
1-2 с.л лимонов сок
стафиди накиснати в ром

Приготвяне:
Разбиваме сметната със захрта и ванилията. Добавяме желатина предварително накиснат във вода и разтопен на водна баня.  Разделяме сместа на две. В едната част слагаме лимоновата кора и сока. В другата слагаме портокаловите кори, какаото и стафидите.

В тортена форма слагаме блата/бишкотите. Заливаме с единия крем и слагаме за малко във фризера, за да стегне по бързо. След таво слагаме и втория крем. Прибираме в хладилника и консумираме надругия ден. Пожелание може да украсите.
Аз взех няколко готови рула, които подредих в купа и след това сложих кремовете.

четвъртък, 25 юли 2013 г.

Кексчета със сладко от сини сливи

Продукти:
2 яйца
1 ч.ч захар
1/2 ч.ч олио
2 ч.ч брашно
1 бакпулвер
1 бурканче сладко - може да не е от сливи, по ваше желание.
1 ч.ч вода

Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта. Добвя се олиото. Брашното се смесва с бакпулвера и се прибавя към яйчената смес. Сладкото се разбива с водата и се смесва с кексовото тесто. Пекат се на 180 градуса. Пробвайта с клечка за зъби, докато излезе суха.


Локумки

Продукти:
1 ч.ч мас
1 ч.ч олио
1 ч.ч прясно мляко
мая колкото орехче
100 гр. пудра захар
4-5 ванилии
3-4 ч.ч. брашно
локум и орехи

Приготвяне:
Замесваме меко тесто, което може да се точи. Разделяме на няколко части. Всяка част се разточва на тънък кръг, който се разделя на 6-8 триъгълника. В широката част на триъгълника са слага парче локум и орех. Завиват се на кифлички. Пекат се до порозовяване. Още топли се ръсят с пудра захар.

Сладки Галя

Продукти:
250 гр. масло
1/2 ч.ч пудра захар
2 ч.ч брашно
1 ч.ч ситно нарязани орехи
4 ванилии
щипка сол

Приготвяне:
Разбиваме маслото със захарта, добавяме орехите и ванилията. На ръка прибавяме брашното със солта. Трябва да се оформи тесто, от което се правят топчета. Пекат се на 170 градуса. Още топли се овалват в пудра захар. След като изстинат се ръсят още веднъж с пудра захар.

Сладки Жаси

Продукти:
4 яйца - отделя се 1 белтък
4 кафени чашки захар
2 кафени чашки олио
1 амонячна сода
4-5 ванилии
брашно за меко тесто
ситно смлени орехи за поръсване.

За крема:
І вариант: 125 гр. масло се разбива с пудра захар, сложете колкото искате да ви е сладко. Прибавям ванилия. За разкош може и 1 с.л какао, но може и без нея.
ІІ вариант: 125гр. масло се разбива със сладко от кайсии - това е варианта, който аз избрах.

Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта, добавя се олиото и ванилията. Брашното се смесва с амонячната сода и се омесва меко тесто. Разточва се на кола и се изрязват формички. Изпичат се до порозовяване. След като изстинат се слепват с крем пожелание. Вече слепените сладки се топват в отделения белтък и се ръсят с орехи. Аз пропуснах стъпката с белтъка и орехите.

Чешки сладки за шприц

Продукти:
250гр. брашно
140 гр. масло
70 гр. пудра захар
2 жълтъка
лимонова кора или есенция
2 бр. ванилия

Приготвяне:
Омесва се меко тесто, което може да сложите в хладилника да отлежи. Слегат се в шприца и правите сладки. Печете до порозовяване.

За шоколадови сладки замествам 50гр от брашното с какао.
Ако нямате шприц, може да разточите на тънък лист и да изрежете формички по ваше желание.

Маслен кекс на Джема

Източник: http://djemmasvetlana.blogspot.com/2010/01/blog-post_1625.html

Продукти:
515 гр. брашно
щипка сол
315 гр. масло
500 гр. захар
5 яйца
310 мл. прясно мляко
ванилия

Всичко се разбърква с миксер и се пече на 180 градуса.

Аз разбивам маслото с пудрата захар, добавям яйцата разбити с млякото и ванилията. След това на ръка добавям брашното със солта. Аз пекох във формички за мъфини.

Гофрети

Продукти:
250гр. масло
5 яйца
500 гр. брашно
500 мл. прясно мляко
1 бакпулвер

Приготвяне:
Разбийте яйцата с млякото, добавете разтопеното масло. Сложете бакпулвера в брашното и прибавете към яйчената смес. Получава се течна смес като за палачинки. Печете до готовност в гофретник.

вторник, 16 юли 2013 г.

Арменски сладки на Берина

Още едни много приятни и лесни сладки. Източник: http://berina-berina.blogspot.com/2010/11/blog-post.html

Продукти:
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. вода
1. ч.л сода
щипка сол
около 3 ч.ч. брашно
локум и орехи
пудра захар

Приготвяне:
Слагаме водата и олиота на котлона да забри. Прибавяме содата и солта и сваляме от котлона. Прибавяне брашното наведнъж и бъркаме с дървена лъжица. Става топка тесто, която оставяме да изстине. След това късаме от тестото, разстиламе го върху дланта и слагаме парче локум и орих, завиваме на топче. Нареждат се в тава покрита с хартия за печене и печем на 180 градуса до порозовяване. Още топли овалваме в пудра захар, в която може да сложите ванилия.

Ванилени кравайчета

От години по Коледа правя сладки. Всяка година обаче се опитвам да правя различни неща, за да не омръзват. Има едни сладки, които неизменно присъстват в менюто и това се Ванилените кравайчета на Наталина. Вкусни, топящи се в устата, нежни изкушения. А как вървят с черно кафе, мммм.... Източник: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=249.90

Продукти:
150гр. брашно
70гр. нишесте, неароматизирано-пшенично, царевично, картофено. Аз ползвам пшенично.
70гр. пудра захар
80гр. смлени орехи или лешници.
150гр. масло със стайна температура
1-2 жълтъка, според големината на яйцата.
За овалването:
200гр. прудра захар
2-3 ванилии - аз слагам 4-5.

Приготвяне:
Пресяваме брашното, нишестето и 70гр. пудра захар.Добавяме смлените ядки.Отгоре нарязваме на късчета маслото и слагаме жълтъците. Месме до гладко тесто. Овивиме във фолио  и оставяме да пренощува в хладилника. На другия ден правим от тестото цилиндър и режем еднакви по големина колелца, които правим на пръчици и завиваме под формата на буквата С. Печем върху намаслена тава на умерена фурна до порозовяване. Още топли овалваме в пудрата захар, в която сме сложили ванилията.
Забележка: Аз винаги правя поне двойна доза и винаги ядките са ми смесени и лешници, и орехи.

Сметанови сладки

Това са сладки, които правих по Коледа, но са подходящи за всяко време от годината, когато ви се хапва нещо бързо, сладко и вкусно. Рецептака взех от Наталина http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,3977.msg140177.html#msg140177

Продукти:
500 гр. брашно
250гр. меко масло
250мл. течна неподсладена сметана
250гр. пудра захар
2-3 пактчета ванилия или ванилена захар. Аз сложих 5-6 броя.

Приготвяне:
Брашното, маслото и сметаната (сметаната не се разбива) са омесват на тесто. Аз обичам по-сладко да ми е и сложих малко пудра захар в тестото. Разточваме на кора кора с дебелина 3-5 мм и изрязваме различни формички. Печем сладките в предварително загрята фурна на 180-200 градуса  около 10 минути- докато порозовеят.
Още топли се оволват в пудрата захар, в която сме сложили ванилията.

петък, 12 юли 2013 г.

Среднощно вдъхновение на Ирина Купенска

Имах повод, за който много исках да напрява някоя впечетляваща торта и ето го резултата. Взаимствах рецептата от Ирина Купенска. Тъй като е много дълга няма да я описвам, а слагам линк към изгочника, всичко там е описано много подробно. http://sunshineskitchen.com/midnight-inspiration/ 
Оказа се, че вече ягоди няма по пазара и аз ги замених с малини. И тук ми беше грешката. Не съобразих, че малните са по-кисели и може като се смесят със сметаната да почнат да ферментират. Точно това се случи на третия ден. Ако решите да я правите с малини, тортата трябва да се изяде най-късно на втория ден. Решила съм другия път да пробвам с праскови или кайсии. Аз сиропирах блатовете не с мляко , а с ром, разреден с малко вода.