неделя, 24 април 2016 г.

Ягодово-орехова торта

Честит имен ден, мамо!

Продукти:
4 пакета бишкоти - Бишкоти Перун
250 гр. меко масло
200 гр. пудра захар
300 гр. смлени орехи
500-600 гр. заквасена сметана
350 - 400 гр ягодово сладко
1 компот от ягоди
400 мл. течна сметата
ягодова есенция за подсилване на аромата

Начин на приготвяне:
Разбийте маслото със сто грама от захарта. Добавета няколко капки есенция и ягодовото сладко. Продължете да биете с миксера, докато маслото поеме сладкото. Прибавете орехите и продължете да бърката на ръка.
Изсипете компота в купичка и сложете 2-3 капки есенция. Потопете за секунда бишкотите, наредете ги на дъното на форма с подвижно дъно. Ягодово-ореховия крем разделете на три части. Сложете еднат върху бишкотите. Вземете заквасената сметана и само леко разбъркайте с 50 гр от захарта. Разделете сетаната на 2 части и сложете едната върху ягодовия. Следват пак бишкоти, ягодово - орехов крем и заквасена сметаса. Пак бишкоти и третете последна част от крема. Охладете за няколко часа в хладилника.
Премахнете ринга от тортата. Разбийте течната сметана с последните 50 г. пудра захар. Замажете тортата от всички страни и пожелание може да украсите със сметанови розички.


вторник, 12 април 2016 г.

Орехово-Таханов сладкиш

По идея на ОРЕХОВО-ТАХАНОВИ МЕКИ БИСКВИТКИ

Продукти:
2 белтъка
1/3 чаена чаша сусамов тахан
1/4 чаена чаша мед
3-4 ванилии
1/3 чаена лъжичка канела
2 чаени чаши орехи, смлени
1 щипка сода бикарбонат

Начин на приготвяне:
В купа разбърквате тахан, мед, белтъци.Добавят се ванилията и канелата, содата и орехите. Разбърквате добре. Оставете сместа да отпочине 5-10 минути. Разстелете орехово-тахановата маса в тава покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 170 градуса и печете около 15 минути. Оставете да изстине напълно и тогава го разрежете, защото се рони.