неделя, 31 януари 2021 г.

Шоколадови сладки без брашно

Дъщеря ми много обича шоколад и за всяка Коледа иска да ѝ приготвям шоколадови бисквити трюфел. Вскяка година въпросните трюфел сладки станат много твърди. Сетих се за рецептата на Анна Оусън за подобни сладки, които са без брашно - станата страхотни и меки. 

Продукти:

270 г тъмен шоколадов кувертюр, нарязан или начупен - от Лидл е идеален

2 големи яйца на стайна температура

100 г кристална захар

5 мл ванилов екстракт, аз ползвах ванилия на прах 2-3 бр.

5 мл балсамов оцет

130 г пудра захар, плюс  допълнително за овалване на сладките

60 г какао на прах

7 г царевично нишесте

2,5 г сол

Приготвяне:

Загрейте предварително фурната на 190 градуса. Постелете с пергаментова хартия 2 тави за печене. Разтопете 180 г от кувертюра на водна баня. Оставете настрани. С миксер разбийте яйцата със захарта, ванилията и балсамовия оцет, докато сместа стане пухкава и лека. Добавете разтопения кувертюр и разбъркайте. Добавете пудрата захар, какаото, нишестето и солта с пресяване и разбъркайте до пълното им смесване. Добавете и останалия 90 г кувертюр. Първоначално тестото може да изглежда течно, но скоро ще се сгъсти.

Сипете малко пудра захар в плитък съд. С помощта на малка лъжичка за сладолед оформете топче и го оваляйте в пудрата захар.   Подредете готовите топчета в тавата на разстояние 4 см едно от друго. Притиснете леко с длан всяко топче. Печете сладките 10 минути и ги оставете да изстинат в тавата.

Забележка: може да намалите количеството на пудрата захар, защото са много сладки, дори за моят вкус.



Няма коментари:

Публикуване на коментар