Дъщеря ми много обича шоколад и за всяка Коледа иска да ѝ приготвям шоколадови бисквити трюфел. Вскяка година въпросните трюфел сладки станат много твърди. Сетих се за рецептата на Анна Оусън за подобни сладки, които са без брашно - станата страхотни и меки.
Продукти:
270 г тъмен шоколадов кувертюр, нарязан или начупен - от Лидл е идеален
2 големи яйца на стайна температура
100 г кристална захар
5 мл ванилов екстракт, аз ползвах ванилия на прах 2-3 бр.
5 мл балсамов оцет
130 г пудра захар, плюс допълнително за овалване на сладките
60 г какао на прах
7 г царевично нишесте
2,5 г сол
Загрейте предварително фурната на 190 градуса. Постелете с пергаментова хартия 2 тави за печене. Разтопете 180 г от кувертюра на водна баня. Оставете настрани. С миксер разбийте яйцата със захарта, ванилията и балсамовия оцет, докато сместа стане пухкава и лека. Добавете разтопения кувертюр и разбъркайте. Добавете пудрата захар, какаото, нишестето и солта с пресяване и разбъркайте до пълното им смесване. Добавете и останалия 90 г кувертюр. Първоначално тестото може да изглежда течно, но скоро ще се сгъсти.
Сипете малко пудра захар в плитък съд. С помощта на малка лъжичка за сладолед оформете топче и го оваляйте в пудрата захар. Подредете готовите топчета в тавата на разстояние 4 см едно от друго. Притиснете леко с длан всяко топче. Печете сладките 10 минути и ги оставете да изстинат в тавата.
Забележка: може да намалите количеството на пудрата захар, защото са много сладки, дори за моят вкус.
Няма коментари:
Публикуване на коментар