неделя, 3 август 2014 г.

Умен сладкиш

Това е една от онези рецепти, които отлагам да изпробвам, въпреки положителните отзиви. Ето, че дойде и нейният ред. Рецептата е от тук: Магически сладкиш

Продукти:
4 яйца
3/4 ч.ч. (или 1 ч.ч.) захар
1 ч.ч. брашно
125 гр. разтопено масло
500 мл. прясно мляко
1 с.л. вода
ванилия

Начин на приготвяне:
Форма за печене БЕЗ откопчаващ механизъм напръскайте със спрей за печене или застелете с пекарска хартия.
Разтопете кравето масло и го оставете да се охлади.
Разделете белтъците от жълтъците.
Разбийте в чиста,суха купа белтъците с 1/3 ч.ч. захар на устойчив сняг.
В друга купа разбийте жълтъците и останалата захар, докато побелеят и удвоят обема си.
Към жълтъците и захарта добавете маслото, разбийте отново.
Добавете към тях и брашното (пресято) и пак разбийте.
Налейте прясното мляко и лъжицата лимонов вода, и внимателно хомогенизирайте.
Накрая прибавете белтъците към сместа с жълтъците и леко разбъркайте, докато се разпределят равномерно.
Сместа е доста по-рядка от кексова,но така трябва да е.
Изсипете я във формата и изпечете сладкиша в загрята на 160 гр. фурна, долен реотан с вентилатор.
На мен ми отне около 30 мин.
Проверете дали е готово като докоснете повърхността съвсем леко и усетите ,че се е уплътнила.Боднете клечица само до средата,където е кексовия слой,трябва да излиза суха.
Изключете фурната и оставете тавичката вътре на отворена врата около 10 мин.
След това я извадете да изстива на решетка на плота  до пълно охлаждане.
Приберете сладкиша в хладилника за поне 30 мин. и можете да сервирате.

Забележка: Моята фурна няма вентилатор. Пекох пак на 160 гр, около 35 минути, но проверявах с клечка.
Тавата ми беше доста голяма и сладкиша стана плосък, но все пак се появиха двата слоя.


Няма коментари:

Публикуване на коментар