четвъртък, 17 декември 2015 г.

Френски макарони

Продукти за макароните:
90 г "стари" белтъци - престояли в хладилника 2-3 дни.
110 г бадемово брашно
200 г пудра захар
40 г кристална захар

Продукти за крема:
200гр. черен шоколад
200 мл. течна сметана
есенция пожелание - аз сложих портокалова

Начин на приготвяне на макароните:
Бадемовото брашно, какаото и пудрата захар се пресяват 2-3 пъти, докато се получи идеално фина пудра.
Белтъците се разбиват на пяна с щипката сол и се добавя по малко от кристалната захар. Разбиването продължава до образуването на лъскав и стегнат белтъчен крем. Не бива да се увличате, защото има опасност макароните да станат сухи и чупливи. Ако белтъците започнат да отделят вода, значи сте прекалили и трябва да започнете отново.
Към белтъците се добавят на 2-3 пъти сухите съставки и се разбърква внимателно, докато се получи гъсто тесто, което трябва да се спуска от шпатулата на плавни вълни.
Голяма и равна тава се застила с хартия за печене. Може да се очертаят кръгчета, за да е по-лесно шприцоването на макароните и да не се различават по големина. Листът с очертанията се обръща на обратно, защото ако използваме очертаната страна, мастилото от химикала ще се отбележи върху черупките при печене.
Сместа се поставя в пош с широк накрайник и се шприцоват кръгчетата в тавата. Потупва се с длан дъното на тавата, за да излезе въздухът от черупките, да няма неравности и да спаднат образувалите се връхчета при шприцоване.
Макароните се оставят на стайна температура за около 30 минути, за да засъхнат черупките и да не се напукат при печене.
Фурната се загрява на 150С.Обикновено за 14-15 мин. са готови. Охладете ги.

Начин на приготвяне на крема:
Загрейте сметаната, но да не кипва. Залейте предварително начупения на парчета шоколад. Разбъркайте докато целия шоколад се сопи и сместта стане хомогенна. Охладете. Добавете есенцията и разбъркайте. Поставете крема в пош и шприцовайте върху черупките.
Да си призная, правя френски макарони за пръв и за последен път.



Няма коментари:

Публикуване на коментар