сряда, 30 декември 2015 г.

Вита баклава

Това е най-лесната и вкусна баклава.

Продукти:
1 пакет кори за баница
250 гр. разттопено масло
1 ч.ч. смлени орехи
1/2 ч.ч. захар на вкус-може да сложите повече или по-малко, според вкуса ви.

За сиропа:
1 кг. захар
900 мл. вода
50гр. масло
1 лимон - изстискайте сока и нарежете кората
4-5 ванилии

Начин на приготвяне:
Всяка от корите се разрязва на 2, за да се получат два дърги правоъгълника. Вземате един правоъгълник и го мажете с масло. Предварително се смесват орехите и захарта. От тази смес се слага 1 пълна супена лъжица в долния край (откъм тясната страна) на правоъгълника. . Прегънете кората, така, че де стане дълъг и тънък правоъгълник. Намажете обилно с масло и завийте. Трябва да получите малка сармичка. Намажете тава с масло и наредете така получените буклички. Печете в предварително загрята фурна на 130 градуса, около час. Наблюдавайте, ролките да покафенеят- с лек загар.
Докато се пече баклавата направете сиропа. Сложете водата, захарта, лимона и маслото. След като заври оставете да къкри около 20 минути на слаб огън.
Свалете от огъня сложете ванилиите.
След като извадите баклавата от фурната, залейте с още топлия сироп.
В средата сместта, от орихи и захар, леко се карамелизира и хрупка.


Преди да се изпече.

Изпечена и залята със сиропа.



Няма коментари:

Публикуване на коментар