неделя, 12 януари 2014 г.

Браунис с маскарпоне

Той започва своя път в сладкарството през 19-ти век в САЩ. Много популярен става обаче през първата половина на 20-ти век и то не само в Америка, но и в Канада. Пред публика е представено за първи път през 1893 г. в World Columbian Exposition в Чикаго, Илинойс. Главния готвач на Palmer House Hotel в града, създава рецептата след молбата на Бърта Палмър, която поискала от него да приготви десерт за дамите на изложението, който по нейни думи трябвало да е по-малък от парче кейк и да се хапва лесно.

Незнайно по каква пичина, все отлагах пиготвянето на това толкова вкусно и ласно сладкишче.
Днес, обаче, му дойде времето и ето кой рецерта използвах Браунис с маскарпоне . Набелязала съм и още няколко, които да пробвам, но още е рано за тях.

Продукти:
За блата: 
4 яйца
100 г черен шоколад
1/2 ч.ч. маскарпоне
2 пак. ванилена захар
180 г краве масло
1/2 ч.ч. какао
1/2 ч.ч. брашно
1 ч. л нес кафе
1 ч.ч. захар

За заливката:
200 мл готварска сметана
150 г млечен шоколад
100 г черен шоколад
75 г масло
1/2 ч.ч. маскарпоне (една опаковка от 250 г маскарпоне стига за целия сладкиш.)

Приготвяне:
Блат:
Шоколада и маслото се разтапят на водна баня и се оставят малко да поизстинат. Добавят се захарта, яйцата, ванилията, маскарпонето и се разбърква добре. В оригиналната рецепта пише да се разбие с миксер или пасатор за да стане хомогенна сместа, но мен ме домързя и използвах телена бъркалка и стана супер. Към тази смес се добавят сухите съставки (какао и брашно). Изсипва се в застлана с хартия за печене тавичка. Пече се на 160 градуса около 40 минути. Аз използвах дълга продълговата тавичка, но мие воже да използвате аткава с размери 20 х 20 см.
Оставя се да изстине.
Заливка:
 Шоколада, маслото и сметаната се разтапят на водна баня. След като позастине малко се добавя маскарпонето. Разбърква се добре докато стане хомогенна сместа и се изсипва върху сладкиша. Оставя се в хладилник за няколко часа.
Преди заливката.
 След като е престояло със заливката цяла нощ.



Няма коментари:

Публикуване на коментар