неделя, 4 януари 2015 г.

Торта "Пияни вишни в шоколад"

Продукти за блата:
6 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
2 и 1/2  с.л какао

Продукти за крема:
500 гр. масло
2 и 1/2 с.л какао
200 гр. пудра захар
100 гр. кристална захар
4 яйца
6 с.л прясно мляко
2 1/2 ч.ч вишни от вишновка - ако нямате се вземат пресни вишни, махат се костилките и престояват 2 дни в половин чаша ром.

За заливката:
100 гр. шоколад - при мен черен
100 мл. сметана
20 гр. масло.

За сиропилане:
Захарен сироп, приготвен от една част вода и една част захар, към който добавяте ром.

Приготвяне на блата:
Отделят се жълтъците от белтъците. Белтъците разбивате с половината захар, а жълтъщите с останалата. Смесвете белтъчната част с жълтъците и прибавяте брашното много внимателно -да не спадне. Пече се в загрята фурна на 200 градуса за 10 минути, след което намалявате градусите до 180 и печете още около 25-30 минути. Проверявайте с клечка, дали е готов блата.
!!!Забележка: Блата пригответе поне 2 дни предварително, за да изсъхне и по - лесно да го издълбаете.

Приготвяне на крема:
Яйцата се разбиват леко с кристалната захар, коята е смесена с какаото, предварително. Прибавя се млякото и се слега на много слеб котлон до сгъстяване.
Оставете да се поохлади. Разбива се маслото с пудрата захар. Прибавя се рома от вишните. Добавя се яйчената смес и клема е готов.

Сглобяване:
Блата се разделя на две и всяка част се издълбава. Горната се слага за основа, защото е по-подходяща за тази цел.
Трохите от блата се напояват с ром и къч тях се прибавят 1/2 от пияните вишни и 1/3 от крема. Това се слага в добната част, която е основа и предварително сте поръсили със захарния сироп.
Останалите 2/3 клев и 1/2 вишни се смесвати и се пълни втората част от блата, също напоена със захарен сироп. Захлупва се. Притиснете тортата. Охладете.

Приготвяне на заливката:
Сложете шоколада, сметаната и маслото на водна баня, докато всичко се хомогенизира. С тази смес залейте тортата от всички страни.
Пожелание украсете с бонбони "Пияни вишни".Няма коментари:

Публикуване на коментар