неделя, 31 май 2015 г.

Торта "Медено маскарпоне"

Продукти:
За блат: взех го то блога Cook With A Smile
5 яйца
1,5 ч. захар
2,5 ч брашно
1/2 пакетче бакпулвер
4 с. л. мед
1 ч. л. сода
Канела на вкус

За крема: 
500 гр. маскарпоне
1/2 ч.ч пудра захар
400 гр. заквасена сметана
200 гр. бял шоколад
Ванилия

Още: 
1 пакет бишкоти.
меден сироп : 1с.л мед и 10 с.л. вода

Приготвяне на блата:
Меда го слагам на котлона да заври и в момента, в който заври добавям содата, от която той шупва и става на пяна. Дърпам от котлона и оставям настрани.
Яйцата и захарта разбивам докато утроят обема си. Става пухкава гъста смес, към която добавям брашното и бакпулвера и бъркам с ръчна телена бъркалка или шпатула, а не с миксер. Добавям и меда и изсипвам във форма с откопчаваща се стена, която съм облякла в хартия за печене. Пека на 170 градуса около 40 – 45 минути, но проверявам с клечка. Когато боцна и извадя суха клечка – вадя от фурната, свалям ринга и обелвам страничните ленти. Оставям го да си изстива върху хартията. Формата за торта е с диаметър 22 см. Блатът я изпълва изцяло, така че аз винаги изрязвам ленти от хартия за печене с по-голяма височина от стените на формата, за да не стане беля и да вземе блатът да изскочи по време на печенето. Така имам блат, който мога да разрежа на три части. Ако формата е с по-голям диаметър, печенето ще отнеме по-малко време и блатът ще стане по тънък.

Приготвяне на крема:
В  купа смесете маскарпонето и пудрата захар, и разбийте на ниска степен с миксер. Добавете заквасената сметана и разбъркайте за да се получи пухкав крем. На водна баня разтопете белият шоколад и леко го охладете преди да го добавите към крема. Внимателно прибавяте шоколада и разбърквате с шпатула.

Приготвяне на медения сироп:
Сложете меда и водата да се загреят на котлона, докато се хомогенизират.
Оставете да изстине.

Сглобявене на тортата:
Изстиналия блат издълбайте.
Отделете 1/3 от крема за измазване на тортата.
Към останалите 2/3 крем добавете трохите от блата.


С медения сироп напоете блата - не забравяйте и стените.
Изсипете крема в издълбания блат.
Завършете с бишкотите, коите сте топнали за малко в прясно мляко.


С предварително отделения крем замажете тортата. Украсете пожелание.




Няма коментари:

Публикуване на коментар