събота, 27 юли 2013 г.

Торта с моркови


Когато човек чуе за торта от моркови и винаги се сеща за следния виц: 
"Вълкът и мечката отворили сладкарница. В нея продавали само ягодови торти. Веднъж дошъл заекът и попитал:
- Имате ли торта с моркови? 
Те му отговорили:
- Не! 
Заекът идвал още няколко пъти и все питал за този вид торта. Накрая мечката и вълкът решили да направят и от нея. На следващия ден заекът пристигнал отново. 
- Имате ли морковена торта? 
- Да - отговорили в един глас собствениците. 
- Нали е много гадна? - попитал заекът"

В началото и аз бях много скептична, докато не опитах въпросното творение и направо бях изумена, клоко вкусно е всъщност. Реших да си приготвя тортата вкъщи и като отворих нета наизсакчаха толкова много различни варианти, че чак бях на път да се откажа. Така, обаче, попаднах на рецептата на Ирина Купенска http://sunshineskitchen.com/carrot-cake-with-cream-cheese-frosting/

Продукти:
За блата:
280 гр. брашно
4 яйца
250 гр. захар
120 мл. олио
100 мл. портокалов сок
кората на един портокал
1/2 ч.л канела
1 бакпулвер ( в оригиналната рецепта има и сода, но не обичам сладкишите да ми миришат на ная, радвалят целиа сладкиш. Ако решите да не ползвате сода, но се страхувате, че само 1 бакпулвер е малко сложете 1 и 1/2 пакетчета)
1/4 ч.л. сол
320 гр. финно настъргани моркови
50 гр. ядки, аз сложих лешници
50 гр. стафиди

За крема:
Посочените продукти в оригиналната рецерта ми се сториха крайно недостатъчни и аз ги удвойх. Тук ще напиша двойните количества. 
250 гр. масло
700 гр. крем сирене (може 500 гр. маскарпоне и 200 гр "Филаделфия")
400 гр. пудра захар
 кората на един портокал

Приготвяне:
Блата: Загрейте фурната на 180 градуса.
Блашното, бакпулвера, солта и канелата се смесват. Отделят се 2 с.л от сместта, които се смесват в купа с лешницете и стафидите. Яйцата се разбиват със захарта на гъст пухкав крем. Постепенно се прибавят олиото, сока и кората от портокала. Следва брашното и се обърква добре. Слагат се морковите, лешницете и стафидите. Пече се около час. Трябва клечката, с която пробвате да излезе суха. Охлажда се.

Крема: Маслото се бие до побеляване. След това се прибавят сиренето  и кората. Постепенно се прибавя захарта. Сместта трябва да е хомогенна и гладка. 

Моя забалжка: Ако ползвате маскарпоне, подоре разбийте маслото с пудрата захар и на ръка прибавете този вид сирене, много бързо водата избива от маскарпонето и ще заприбича на пресечена смес. 

Разрежете изстиналия блат на две. В тортена форма сложете единия блат. Покриите  го с приблизително 2/3 от крема. Сложете втория брат и завършете с останалия крем. Пожелание може да украсите с марципанови морковени фигурки или орехи. Оставете за една нощ в храдилника. Не е нужно да сиропирате блатовете.

Извинявам се за некачествения снимков материал, но се сетих да го снимам в последния момент преди са да свърши.

2 коментара: