вторник, 25 юни 2013 г.

КЕХЛИБАРЕН ЕЛЕКСИР или Кокошка пълнена с тарос

Това е стара габровска рецепта, която габровските търговци са използвали при посещението на султан Абдул Меджит, както и на Йосиф Соколски. Поднесли на султана ястието и му  поискали пари за мост над Янтра, а на Йосиф Соколски за български манастир край града.
Султанът, доволен от чудесно приготвеното ястие, нарекъл кокошката кехлибарен елексир (така започнали да наричат и семейството, което я приготвило и членовете му носили дълго прозвището Кехлибарови), а за стария мост, на който и днес има надпис на арабски, и за Соколския манастир, който се намира малко след АЕК Етъра, султанът дал две кесии със злато...


Приготвянето на това ястие е много лесно. Избира се една по-голяма и тлъста кокошка и се слага да се свари със сол и малко пуснат във водата тарос или естрагон, както е другото му название.
В тиган се запържва ситно нарязан лук с краве масло, към тях се прибавят и пилешките дреболии - сърце, дроб, воденичка и ориз. Може да се добави малко доматено пюре.
При запържването на плънката се използва бульона от сварената кокошка.
Основната тънкост е, че се пържи със ситно нарязан тарос и магданоз. Слагат се и стафиди, на око. Отнема се от огъня преди да се е сготвила напълно.
Тогава се напълва, изтърбушената преди това кокошка и се зашива с конец.
Отвън се намазва с краве масло и натрошен тарос и се пече до златисто.
Може да се поднесе самостоятелно или с гарнитура от печени картофи с тарос.

Забележка: Може и с пиле да стане, в случай, че кокошка липсва!
Снимковият материал е от кулинарния фестивал "Хороводци и хоротропци на гости на Пъстра трапеза"

Няма коментари:

Публикуване на коментар