Продукти:
За пандишпановата платка: посочените количества са за 1 брой. За тортата трябвт два броя, така че удвоете количеството.
6 яйца - разделени на жълтъци и белтъци
5 с. л. захар, разпределят се в белтъците и жълтъците
5 с.л брашно
Сладко от праскови, кайсии или шипков мармалад.
2,5 кг. банани
За крема:
700 мл. прясно мляко
6 яйца
6 с.л брашно
10 с.л захар
250гр масло
2-3 ванилия
Приготвяне:
За пандишпановата платка:
Разбиват се белтъците на сняг с половината захар. Тази стъпка са повтаря и с жълтъците. Обединяваме двете яйчени смеси и вничателно прибавяме брашното. Пече се върху наваслена хартия около 10 минути.
След като изстинат платките са намазват със сладкото и се навиват на руло.
За крема:
Сваряваме млякото с 6 жълтъка, брашното и захарта. Ката се сгъсти са сваля от огъня и се прибавя маслото и ванилията. Крема се охлажда.
Сглобяване:
Рулата се нарязват на парчета (около 1,5-2 см ) широки и служат за основа на тортата.
реди се ред руло, ред крем, ред банани ( може да нарежете бананите на кръгчета, но може и по дължина - аз предпочитам по дължина). Поредността на продуктите се повтаря.
6-те белтъка се разбинат със захар на сняг и с тях се покрива тортата.
Забележка: Вместо пандишпанови платки може да използвате бишкоти, но не сарвояди.
белтъците ги слагам в крема, за да стане по-пухкав. Прокривам тортата със сметана или с шоколад.
Няма коментари:
Публикуване на коментар