сряда, 26 юни 2013 г.

Торта "Дъга"

Много исках да направя торта за прощъпулника на дъщеря ми. Дълго мислих каква да бъде, докато не попаднах на тази рецепта http://vkusnoikrasivo.com/recepy/1041/%D0%A2%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0 .

Продукти за блатовете:
225 гр меко масло
465 гр захар
375 гр брашно
5 белтъка на стайна температура
360 мл прясно мляко
1 чаена лъжица ванилия
4 чаени лъжици бакпулвер
щипка сол
Продукти за крема:
250 гр меко масло
500 гр маскарпоне
800 гр (2 консерви) подсладено кондензирано мляко
130-150 гр кокосови стърготини
 Продукти за шоколадовия ганаш
200 гр бял шоколад
150 гр течна подсладена сметана
50 мл течна неподсладена сметана

Приготвяне на блатовете:
Мекото масло разбъркайте заедно със захарта до пухкав крем.
Прессейте брашното със солта и бакпулвера.
Смесете маслената с брашнета смес и разбъркайте.
Добавете млякото, белтъците и ванилията.
Разбъркайте отново до хомогенност.
Разделете тестото на шест равни части в 6 купички и добавяте боите – лилаво, синьо, зелено, жълто, оранжево и червено.
Тавата за печене се напръскайте със спрей, или се намажете с мазнина.
Поставете  хартия за печене на дъното и напръскайте/намажете отново с мазнина.
Разпределете количеството и изравнете внимателно с лъжица или шпатула.
Поставете в загрятата фурна и оставете да се пече 15-20 минути.
Повърхността на блата не трябва да почернява, а да остане същия цвят.
Готовият блат се обръща върху метална скара, покрита с хартия за печене и тавата се подготвя за следващия блат.
Процедурата се повтаря за всички останали цветове.
Готовите блатове се оставят да се охладят напълно преди да се сглоби тортата.

Приготвяне на крема:
 Маслото се разбийте до побеляване, добавете  маскарпонето и отново се разбъркайте.
Изсипете  кондензираното мляко, а накрая добавете и кокосовите стърготини.
Купата покрийте със свежо фолио и оставете за една нощ в хладилник, за да може кремът да стегне и кокосовите стърготини да омекнат.
Приготвяне на белият ганаш:
Шоколадътначупете в купа.
Сметаните загрейте до кипване и излейте върху шоколада.
Оставете за 30-40 секунди, за да омекне и след това сразбъркайте, докато се получи еднородна смес.
Покрийте със свежо фолио и приберете за една нощ в хладилника.
Преди употреба разбийте с миксер на пухкав крем.

Подреждане на тортата:
Блатовете подредете в следната последователност отдолу нагоре – лилав, син, зелен, жълт, оранжев, червен.
Не е необходимо да се сиропира, тъй като крема е достатъчно влажен, а и блатовете не са сухи.
Между тях се разпределя от кокосовия крем, като се покриват и стените на тортата.
Отгоре тортата се заглажда с шоколадовия ганаш.
Тортата трябва да престои поне ден в хладилника.

Няма коментари:

Публикуване на коментар